Intre  obiectivele proiectului SIMDS, amintim:

 • Îmbunătăţirea şi extinderea colectării şi transportului deşeurilor municipale reziduale la nivelul întegului judeţ;
 • Optimizarea transportului deşeurilor reziduale;
 • Extinderea sistemului de colectare separată a deşeurilor reciclabile, astfel încât ţintele privind deşeurile de ambalaje să fie îndeplinite;
 • Extinderea sistemului de colectare separată a deşeurilor biodegradabile;
 • Implementarea compostării individuale a deşeurilor biodegradabile în zonele rurale;
 • Promovarea valorificării energetice şi materiale a deşeurilor municipale;
 • Reducerea cantităţii de deşeuri municipale biodegradabile depozitate;
 • Eliminarea deşeurilor, în conformitate cu cerinţele legale din domeniul gestionării deşeurilor, în scopul de a proteja sănătatea populaţiei şi a mediului

COLECTAREA DESEURILOR RECICLABILE

Sistem propus: puncte de precolectare selectiva dotate cu

 • Un eurocontainer de 1,1 m3 pentru hârtie/carton;
 • Un eurocontainer de 1,1 m3 pentru plastic și metal;
 • Un eurocontainer de 1,1 m3 pentru sticlă

Pentru orașul Onești punctele de precolectare vor fi echipate cu containere de 3 metri cubi (pentru zonele de blocuri) și de 1,1 metri cubi (pentru zonele cu gospodării).

Ce este reciclarea?

Reciclarea reprezintă orice operațiune de valorificare prin care deșeurile sunt transformate în produse, materiale sau substanțe pentru a-și îndeplini funcția inițiala ori pentru alte scopuri.

Procesul de reciclare cuprinde mai multe etape, dintre care colectarea separată reprezintă numai primul pas. Colectate separat și curate, deșeurile pot constitui resurse ce pot fi utlizate și valorificate.

De ce să reciclezi?

Din motive financiare, deoarece reciclând vei:

 • reduce cantitatea de deșeuri pentru care se plătește taxa de eliminare la depozitul conform, reducând astfel nivelul taxei de salubrizare plătit de fiecare locuitor,
 • crește cantitatea de deșeuri care pot fi sortate și valorificate generând astfel venituri.

Din considerente de protecție a mediului, reciclând vei:

 • preveni poluarea,
 • reduce emisiile de gaze ce contribuie la crearea efectului de seră și, pe termen lung, a schimbărilor climatice,
 • preveni poluarea cauzată de procesul de fabricație a produselor din materiale noi,
 • economisi resurse naturale precum lemnul, apa și petrolul,
 • reduce consumul de energie.

Ce poți să reciclezi?

Aproape jumătate din cantitatea de deșeuri pe care o produci poate fi reciclată!!

Aceasta include:

A. DEȘEURI DE HÂRTIE ȘI CARTON – CONTAINER ALBASTRU

Poți depune în containerul albastru Hârtie de birou, hârtie tipărită, plicuri, agende, calendare vechi, caiete vechi Ziare, reviste și cataloage, pliante Pungi de hârtie care nu mai pot fi folosite Deșeuri de ambalaje de hârtie și carton – cutii din carton pentru lapte și suc, cutii de carton pentru ouă, cutii de carton provenite de la diverse materiale și produse NU poți depune în containerul albastru Prosoape și șervețele de hârtie folosite, murdare de unt și alte grăsimi Cutii de pizza sau alte ambalaje de produse alimentare foarte murdare Hârtie cerată Produse mixte (hrtie combinata cu metal/plastic)

B. DEȘEURI DE PLASTIC ȘI METALE – CONTAINER GALBEN

Poți depune în containerul galben Ambalaje de plastic – sticle fabricate tip PET de la băuturi; cutii de iaurt Ambalaje de metal – cutii de conserve, doze de aluminiu bere și doze băuturi răcoritoare, capace de borcan, tuburi goale de spray-uri Pungi și sacoșe de plastic ce nu mai pot fi folosite Jucării de plastic deteriorate Orice obiect de uz casnic din plastic ce nu mai poate fi folosit NU poți depune în containerul galben Obiecte electrocasnice deteriorate sau scoase din uz , chiar dacă sunt din metal; Folia metalică folosită pentru ambalarea ciocolatei Cutii de vopsele, lacuri, dizolvanți sau substanțe chimice periculoase folosite în gospodarie; Ghivece de plastic Seringi și alte deșeuri medicale din plastic sau metal.

Stiai că?

…Producția de plastic utilizează 8% din producția de petrol a globului. Prin reciclarea unei singure sticle de plastic este economisită energia necesară pentru a alimenta un bec de iluminat de 60 Watt timp de 3 ore.

C. DEȘEURI DE STICLĂ – CONTAINER VERDE

Poți depune în containerul verde Sticle de vin, bere și alte băuturi alcoolice, indiferent de culoare Borcane Sticle de lapte Geamuri sparte NU poți depune în containerul verde Geamuri şi oglinzi, ghivece Becuri şi lămpi, Veselă, pahare, Parbrize.

Stiai că?

…Sticla este un material amorf, fără punct de topire definit și se poate recicla la infinit. Prin reciclarea unei tone de sticlă se economisesc 1,2 tone de materii prime (sodă, nisip, feldspat).