Compostare individuala

Compostarea individuală

Sistemul compostării individuale va fi implementat în 60% din gospodăriile din zona rurală și în 60% din gospodăriile din Municipiul Bacău și din orașul Buhuși.

Ce este compostarea?

Compostarea este o formă naturală de reciclare, un proces natural prin intermediul căruia microorganismele (bacterii, ciuperci microscopice) și nevertebratele (insecte și viermi) descompun materia organică, transformând-o într-un îngrășământ numit COMPOST.

De ce să compostezi?

Pentru că vei reduce cantitatea de deșeuri aruncată și depozitată.

Pentru că vei economisi bani prin reducerea nevoii de a cumpăra amelioratori de sol şi îngrăşăminte.

Pentru că vei reduce utilizarea îngrășământului chimic sau a turbei în grădină.

Pentru că vei reduce costurile de colectare și transport la depozitul ecologic.

Ce poti sa compostezi? JUMATATE DIN CANTITATEA DE DESEURI PE CARE O PRODUCI !!! Resturi verzi – bogate în azot frunze, iarbă, crengi resturi de fructe și legume pliculețe de ceai și zaț de cafea coji de fructe și legume gunoiul de grajd de animale ierbivore (vaci, cai, etc.) gunoiul de grajd de păsări de curte Resturi uscate – bogate în carbon frunze căzute, nuiele, ramuri şi scoarţă de copac resturi de hârtie și carton mărunțite așchii sau rumeguș de lemn coceni de porumb coji de nuci și alune Alte tipuri de resturi coji de ouă mărunțite fibre naturale (lână sau bumbac) Ce NU poti să compostezi? mâncare gătită resturi de carne și pește resturi de produse lactate grăsimi animale și uleiuri vegetale buruieni perene sau buruieni cu capete de sămânță cenușă de cocs sau cărbune scutece de unică folosință

Cum să utilizezi unitatea?

Un amestec de 50% resturi verzi (A) și 50% resturi uscate (B) este rețeta perfectă pentru obținerea unui compost bun. Poți include, de asemenea, cantităti mici din alte tipuri de resturi (C).

Încearcă, pe cât posibil, ca primul strat să aibă o grosime de cel putin 30 de cm în unitatea de compostare. Este nevoie de o perioadă cuprinsă între patru și șase luni sau poate chiar un an pentru a obține compostul.

Când resturile introduse în recipient s-au transformat într-un material închis la culoare, sfărâmicios, umed și cu miros de pamant, procesul de compostare este complet. În acest moment poți scoate compostul din recipient. Trebuie, însă, să îl amesteci și să îl lași 1-2 luni la aer înainte de a-l utiliza ca îngrășământ.

Nu îți face griji în cazul în care compostul nu este fin şi sfărâmicios. Chiar dacă acesta nu este complet omogen, iar unele resturi încă se pot distinge, el poate fi utilizat.

Unde să amplasezi unitatea de compostare?

  • direct pe pământ sau pe iarbă
  • într-un loc însorit sau semiumbros
  • într-un loc accesibil și cu spațiu suficient pentru a manevra unitatea
  • departe de cursurile de apă

Sugestii și sfaturi

Nu utiliza resturi de carne și produse animale. Acestea pot atrage șobolani și alte rozătoare.

Pentru a grăbi procesul de biodegradare aerisește resturile din recipient, amestecând din când în când.

Fie alternează straturile de resturi verzi cu cele uscate, fie amestecă-le bine.

Păstrează compostul umed. Pe timpul verii stropește-l sau lasă să pătrundă apa de ploaie.