0725 728 301

L-J = 08:00 - 16:30 | Vi = 08:00 - 14:00

Valorificarea deșeurilor

La nivelul județului Bacău există capacitate de reciclare doar pentru două categorii de deșeuri – lemn și materiale plastice. În cazul celorlalte categorii, cele mai apropiate instalații importante de reciclare finală sunt: 

  • pentru hârtie și carton – în județele Vrancea ( S.C. VRANCART S.A. Adjud), Neamț (S.C. PETROCART S.A Piatra Neamț), Suceava (SC AMBRO Suceava S.A.);
  • pentru sticlă – în București și județul Ilfov (S.C. STIROM S.A., S.C. GREENGLASS RECYCLING S.R.L., S.C. TC ROM GLASS S.R.L.).

În privința deșeurilor de ambalaje metalice, numărul agenților economici autorizați pentru valorificare/reciclare este mare la nivel național, capacitatea totală de reciclare   pentru metale fiind de 2.700.000 de tone/an.

În privința valorificării energetice, la nivel național există 7 fabrici de ciment autorizate pentru coincinerarea deșeurilor, inclusiv a deșeurilor municipale, cea mai apropiată instalație fată de Municipiul Bacău este Fabrica de ciment de la Tașca (Bicaz), județul Neamț aparținând SC HEIDELBERG CEMENT. 

In județul Bacău există colectori autorizați din punct de vedere al protecției mediului pentru colectarea deșeurilor reciclabile de ambalaje de la populație și agenți economici și care nu sunt operatori de salubrizare. 

Acestia au obligația legislativă, (Ordin de Guvern nr. 1271/29.11.2018) sa fie înregistrați, fie la ADIS fie la autoritățile locale, astfel încât cantitățile colectate  si să poată fi contorizate si să contribuie la atingerea țintelor de reciclare impuse Romaniei de catre Uniunea Europeană.

ADIS Bacău încheie protocoale de colaborare si cu OIREP pentru preluarea trasabilitatii deșeurilor reciclabile din ambalaje rezultate în urma activității de sortare a deșeurilor realizată de către operatorul instalațiilor de deșeuri. Pentru aceste deșeuri reciclabile din ambalaje, ADIS Bacău încasează contribuția OIREP, achitată în baza protocoalelor de colaborare, contribuție calculată distinct pentru deșeurile valorificate prin reciclare, respectiv pentru deșeurile valorificate energetic.

OIREP sunt Organizații care Implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului din Româniși acoperă costurile de gestionare a deșeurilor reciclabile din deșeurile municipale pentru care se aplică răspunderea extinsă a producătorului. 

Contribuția OIREP încasată de ADIS Bacău este repartizată fiecărei unități administrativ-teritoriale, în funcție de ponderea deșeurilor reciclabile colectate de pe raza respectivei unități din totalul deșeurilor reciclabile recepționate la stațiile de sortare.

Suma astfel calculată nu se virează către unitatea administrativ-teritorială, ci se realizează o compensare între această sumă și facturile emise de ADIS Bacău către respectiva unitate administrativ-teritorială. 

Ne dorim ca fiecare cititor, să înțeleagă că prin toate aceste colaborări, valorificăm parte din deșeurile colectate de la generatori, astfel incat selectarea corecta a deseurilolr direct la locul de generare este doar primul pas, nu si ultimul in procesul de valorificare.

Cu cât înțelegem mai bine fiecare din noi importanța colectării selective a deșeurilor reciclabile si cu cât reușim să o realizăm mai corect, cu atât vom putea valorifica mai mult din ceea ce aruncăm si astfel costurile de gestionare a deșeurilor vor fi mai mici pentru fiecare cetățean, fie persoană fizică, fie juridică. 

Nu în ultimul rând, ne putem astfel alinia normelor tărilor europene trăind într-un mediu mai curat si mai sănătos.